Skip to content

Kulečníkový turnaj Event Cache

This cache has been archived.

Or_Mi: Kulečník už je za námi, je třeba ho dát do archívu.

More
Hidden : Saturday, March 7, 2020
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

07 March 2020, 13:30 - 17:00

Sejdeme se ve 13:30 hod ve Vršovicích ve vnitrobloku Oblouková 6 - 8 před kulečníkovým klubem Harlequin Praha.

Od 14 - 17 hod následuje nepovinný program pro zájemce a to turnaj v kulečníku ve hře osmička. Stolů může být zamluveno maximálně 10, tedy je možné se přihlásit až 20 hračů, jedním z nich byl chtěl být i já.

O uspořádání kulečníkového eventu přemýšlím už roky a konečně nastal čas, když jsem byl nakopnut na Pivní akademii na Albertově, kde jsem se těšil jako mnozí na kulečník a v hospodě byl pro všechny vyhrazen jen jeden stůl, takže jsem odešel zklamán bez hraní. Přemýšlel jsem o organizaci turnaje tak, aby si zahrálo co nejvíce lidí s co nejvíce soupeři. Klasický pavouk je dle mého názoru organizačně nevhodný, protože hry trvají různě dlouho, vznikají mrtvá místa a tak jak hráči prohrávají, postupně odpadávají ze hry a to pak kromě vítězů většinu moc nebaví. Proto jsem vymyslel organizaci, kterou si budeme organizovat sami výběrem svých soupeřů.

 

Datum a čas konání: sobota 7.3.2020 od 14 - 17 hod - je nutné přijít o trochu dříve na registraci

Místo konání: Billiard club Harlequin Praha, Oblouková 6 - 8, Praha 10 - Vršovice

Doprava: tramvaje č. 6, 7 a 24, autobusy č. 124 a 139 přímo na zastávku Oblouková

Počet hráčů: maximálně 20

Cena: 200 Kč - v ceně je pronájem stolů na tři hodiny, veškerou konzumaci nápojů a jídla si každý platí sám

Maximální možný termín platby: 28.2.2020 - tento den musím mít platbu na účtu, abych mohl zaplatit rezervované stoly

 

Peníze posílejte na účet: 1020968435/6100 vedený u Equa bank a do poznámky pro příjemce uvádějte váš nick(y)

 

Přednost mají ti co zaplatí, ty budu uvádět do tabulky hráčů. Pokud pošlete platbu a z nějakého důvodu se rozhodnete na poslední chvíli nezúčastnit, peníze nevracím, domluvte se s náhradníkem a i s ním se vypořádejte. Případnou změnu uvádějte formou poznámky či Will Attend.

 

 

 Přihlášení hráči a tabulka zápasů a výsledků 

 

 


Průběh turnaje:

1) Před začátkem turnaje každý hráč, který se přihlásil a poslal včas platbu, obdrží evidenční list se svým nickem a nickem všech soupeřů. Tento list je nutné opatrovat, při jeho ztrátě není možné započítat finální výsledky.

2) Sami si vyberete soupeře a sehrajete s ním vzájemný zápas sestávající ze dvou her. Ty mohou skončit buď 2:0, 1:1 nebo 0:2. Počet vítězství si oba zapíšete do příslušného řádku na vašem evidenčním listu. Pozor na správný zápis! Vítěz si na svém listu zapíše 2, poražený 0, při remíze si oba zapíší 1. Výsledky si oba vzájemně potvrdí podpisem (nickem) na soupeřův evidenční list do stejného řádku. Vepište také číslo hracího stolu a čas dohrání zápasu pro případnou kontrolu.

3) Po zápase a vzájemném zapsání a potvrzení výsledku si najděte jiného právě volného soupeře, se kterým jste ještě nehráli a opakujete bod 2)

4) Turnaj potrvá 3 hodiny. Je na vás, abyste sehráli co nejvíce zápasů s co nejvíce soupeři a z nich měli co nejvíce výher.

5) Na konci turnaje v předem určený čas vyberu od všech evidenční listy. Pokud budete mít rozehraný zápas, bez ohledu zda jde o první či již druhou hru, tento výsledek se již bohužel nebude započítávat do turnaje.

6. Výsledky všech vzájemných zápasů pak doma zapíši do přehledné tabulky a pokusím se ještě téhož večera tabulku a výsledky zveřejnit. Pořadí bude určovat počet výher. V případě shody počtu výher je na tom lépe hráč, který má více vítězství v menším počtu zápasů. Kdyby i v tomto případě došlo ke shodě, bude záležet na výsledku vzájemného zápasu, pokud takový zápas existuje, jinak se tito hráči budou dělit o stejné místo.

7. Nezapomeňte, že nejdůležitější není vyhrát, ale hraní si pořádně užít.

 

Vyhrazuji si právo upravit průběh turnaje zvláště podle počtu přihlášených hráčů či jiných nepředpokládaných okolností. Když nás bude míň, bude se hrát na menším počtu stolů více vzájemných zápasů.

 

 

Typ hry a pravidla:

Hraje se billiard osmička podle celosvětově standardizovaných pravidel. Přiznávám, že já sám jsem celé roky hrál blbě podle jakési hospodské varianty, kterou mě kdysi někdo naučil a nedávno jsem šokovaně zjistit jak moc se liší skutečná pravidla od paskvilu, který jsem občasně hrával přes 25 let. Nikdy není pozdě poučit se z chyb a začít dělat věci správně a to v každém věku!

Kdyby někoho zajímala pravidla v tištěné podobě, jsou zde. Pokud chcete někdo přesně očíslovaná přesná pravidla, dejte si do vyhledavače "standardizovaná pravidla kulečníku pool", pravidla osmičky jsou od odstavce 3. Bohužel tento odkaz jsem nemohl uvést.

Nicméně doporučuji spíše shlédnout dvě videa s Jiřím Kornem, která vás poučí zábavnou formou:

1. díl kulečníkové školy

2. díl kulečníkové školy

 


Výtah nejdůležitějšího z pravidel:

1. Při rozstřelu staví koule soupeř a to tak aby v dolních rozích trojúhelníku byly rozličné koule (půlky a celé) a černá 8 byla uprostřed, ostatní koule se skládají náhodně, přičemž se musí všechny vzájemně dotýkat. Na zadní bod se umisťuje přední koule trojúhelníku nikoliv černá 8.

2. Hráč nezačíná z čáry, ale položí bílou kouli na libovolné místo v rozehrávacím poli, což je prostor mezi čárou a předním mantinelem.

3. Při rozstřelu se musí alespoň 4 koule odrazit od mantinelu nebo alespoň 1 koule se musí potopit. Pokud se potopí jakákoliv koule (půlka nebo celá), hra je stále otevřená a teprve následujícím potopením koule si hráč určuje svou barvu (půlky nebo celé). Pokud se potopí černá koule při rozstřelu, pokládá se na zadní bod, pokud tam leží jiná koule, pokládá se směrem od zadního bodu k zadnímu mantinelu.

4. Před svým strkem hráč hlásí kterou kouli do jaké díry chce umístit, pokud to není zcela jasné. Pokud mu koule spadne do jiné neohlášené díry, pokračuje soupeř.

5. Fauly:
- bílá koule netrefí žádnou kouli
- bílá koule trefí nejdříve soupeřovu kouli či černou kouli bez ohledu zda se odrazila předtím o mantinel
- bílá koule spadne do díry
- vypadne-li bílá nebo barevná koule ze stolu (barevná se vrací na zadní bod)
- jestliže se po nárazu nedotkne žádná koule mantinelu (pokud nebyla potopena koule)
- dotknutí se či pohnutí jinou koulí rukou, tágem či oděvem či jinou částí těla
- dvojstrk
- vyskočení bílé koule na mantinel a zpět
- nedotýká-li se hráč při strku alespoň jednou nohou země
(mimochodem faulem je i to, pokud je bílá koule těsně u mantinelu a hráč si ji posune rukou na šířku tága, aby se mu lépe prováděl strk)
Po faulu hráče vezme soupeř bílou kouli do ruky a umisťuje ji na libovolné místo na stole a střílí na svou libovolnou kouli.

6. Po potopení všech svých koulí se hraje na černou 8, která se potápí do libovolné díry, kterou je třeba také dopředu ohlásit. Při každém pokusu o potopení černé 8 se může volit jiná díra.

7. Potopení černé koule do jiné neohlášené díry či zároveň potopení bílé koule s černou, znamená prohru. Náhodné potopení černé koule během hry či její vypadnutí mimo stůl znamená prohru.

 

Standardizovaná pravidla kulečník značně zjednodušují, hra je svižnější, odpadá nesmyslné honění se za černou koulí, střílení bílou koulí přes polovinu a další paskvily.

 

Ti co nebudou chtít hrát kulečník, mohou přijít povzbudit hráče nebo jsou v herně k dispozici 3x šipky, 3x fotbálek a 4 stoly na ping-pong.

 

Mimochodem, v suterénu hned vedle je Laser game, když už budeme na místě, co tak si zkusit po turnaji zastřílet? Když nás bude více než 13, bude to za stovku na jednoho. Pozor, zde je limit 16 hráčů, nicméně můžu zamluvit dva po sobě jdoucí termíny, kdyby byl větší zájem. Čistý čas hry je 15 minut. Jestli je zájem i o toto, napište do logu, sestavím tabulku, zarezervuji a každý si to pak sám zaplatí na místě.

Additional Hints (Decrypt)

Ghžxh n cerfabh zhšxh f frobh

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)