Společné aktivity
  • CZ
    • EN
  • Úvod
  • Parťáci
  • Kalendář
  • Akce
  • Tipy
  • Nápady
  • Zážitky
  • Fotky
  • Lidé
  • akce
  • archív

Zápis z akce Výlet na českou sopku Boreč

  • so 16. února 2013 8:15
  • České středohoří
  • 15

Do nitra sopky, aneb kuchařka i pro výletníky a organizátory začátečníky.

Funkce
  • Registrace uživatele
  • Pozvánka na akci
  • Zážitky1
  • Galerie3

Do nitra sopky, aneb kuchařka i pro výletníky a organizátory začátečníky.

 

Všichni moji milí,

 

dovolte mi na počátku menší zpověď, která snad vrhne trochu  světla na řádky, které budou následovat:

 

Ke konci proběhlého výletu jsem byl ponouknut dotazem, zda se můj život netočí až příliš kolem přípravy a příjmu potravy a zda tedy není o něco ochuzen.

Mé primitivní id, které už dávno překlonovalo ego i superego na sebe sama, sice tento dotaz nepochopilo, ale hluboce se nad ním zamyslelo.

 

A nemám nejmenší tušení.

 

Každopádně, drazí i milí, nechme zpověď zpovědí, neb dnes jako každý týden přináším zbrusunové recepty pro výletní menu:

 

Jako první chod dnes přichází:

 

Nitro sopky s patnácti

 

Doporučené minimální ingredience: 15 výletníků, sopka, dva kbelíky tepla, 271 fůr sněhu, pejsek Rita,  játrovka, taveňák a pár rohlíku, dobré nálady do skleničky, několik ventarol, spoustu vzduchu, dva vagony ledu, pečivo, čaj, slivovice, medovina

 

Postup:

Výletníky pečlivě vybereme a omyjeme.  Zapamatujeme si u toho ty, kteří se brání. Necháme oschnout (některé děláme v županu) a navlečeme prádlo.  Posadíme do vlaku a v přípravě řádně proklepáme. Po vyložení z vlaku promícháme a jemně posypeme sněhem. Teplotu ztlumíme jemně pod nulu a udržujeme - jinak se rozmáčí. Pejska zatím necháme.

 

Snažíme se rozdělit nejvýše do trojic a v  řadovém zástupu pošleme k sopce. Neustále dosypáváme sníh, aby výletníci zůstávali jemně pokryti. Zatímco se sunou, připravíme do ventarol studený vzduch k ohřátí. Led jemně nakrájíme a pokládáme po stranách sopky (není třeba šetřit, můžeme využít oba vagóny). Posypeme sněhem a spáry zacpeme. Vrstva sněhu záleží na chuti, pro gurmánský zážitek lze odebrat i  záchytné dřeviny.

 

Mezitím nám výletníci krásně došli. Pokud se srazili do větších skupin, rozdělíme tentokráte nejvýše do dvojic a pošleme k vrcholu. Jestliže  příliš kloužou, uklidníme - však poznají na druhé straně bez čerstvého poprašku. Na výletníky samotné nezapomínáme sypat! Pejskovi hodíme klacík.

 

Postupně vypouštíme ventaroly, kde se vzduch zatím ohřál. Pokud někde v jejich blízkosti zůstává sněhová vrstva, nalejeme donesené teplo. Ventaroly vedoucí k nitru sopky nevyvádíme nikam na úpatí, ale pouze na vrchol, pro větší efekt je zatím zatím necháváme dozrát. Nezapomenout sypat!

 

Pokud nám výletníci dokynuli až na vrchol uvolníme zbylé ventaroly. Přiložíme játrovku a vyndáme v libovolném pořadí pečivo, taveňák, slivovici, čaj a medovinu. Smísíme s výletníky a necháme  chvillku uležet. Pokud výletníkům nestačí ventaroly, necháme je nahlédnout do nitra sopky. Pejskovi hodíme klacík čtyřikrát.

 

Reklama

Chcete se dobře postarat o své blízké? Dopřejte jim zdravý pohyb i po smrti! Pohřební služba Stín nabízí přesýpací urny za zvýhodněnou cenu! Nyní i v barevném provedení. Neváhejte využít naší nabídky 2+1  zdarma. Zavoláte-li do 20ti minut obdržíte roztomilý náhrobní kámen dle vlastního výběru!

http://nudaveskole.cz/wp-content/uploads/presipaci-urna.jpg

Konec reklamy.

 

Zdají-li se nám výletníci dostatečně uleželí, posíláme po ledu zpátky dolů. Pro jistotu domazáváme dobrou náladou. Ve chvíli kdy se koulují a staví sněhuláka můžeme přestat a nechat volně než sami dojdou.

 

Nakonec  dobře upravené a prohřáté výletníky podáváme s citronovou vodou ze studánky. Pejskovi klacík neházíme, i když chce.

 

Poté, co jsme se dostatečně navnadili, můžeme pokračovat na:

 

Jemně sypaný vrcholový  kopec

 

Pro tento druhý chod potřebujeme: Připravené výletníky ze sopky, daleko víc sněhu. (pro jistotu si vyhradíme vagony od ledu i teplé kyblíky), mlhu v prášku, kypřící prášek, kiosek, úžasné vyhlídky, pevnou vůli.

 

Jak budeme postupovat:

Výletníky opět volně rozhodíme a vyšleme po vlastní ose. Pokud se jedna z os značně vychýlí, zkontrolujem pouze její finální stav a jinak respektujeme. Snažíme se, aby se nám výletníci příliš neroztahali. Sypeme tentokrát nejen výletníky, ale zhusta i kopec. Co se pejska týče, vrátíme se k házení klacíku.

 

Mírně můžeme zkusit zaexperimentovat s teplotou, kterou občas zvýšíme, ale současně regulujeme tak, aby se nám výletníci nepřehřáli. Jsou -li příliš teplí, snížíme zpět a zchladíme zhuštěným posypem. Zbylo-li nám místo pro dobrou náladu, nabereme, bude se hodit.

 

Pod vrcholem si zběžně zkontrolujeme výletníky jestli došli všichni stejně. Je-li nějaký v jiném stádiu než zbytek, poválíme ve sněhu či  dáme dělat trochu napřed. Výletníky mírně prolejeme (vodou, medovinou, pár kousků i slivovicí) a necháme chvilku uležet. Mezitím si rozděláme mlhu a v poměru 13:17 s vodní párou rozvineme kolem kopce. Sypeme stále.

 

Z vrcholku kopce si prosypeme  spirálovitou cestu, tzv " Velký okruh". Můžeme si připravit i "Malý okruh", který ale k ničemu nepotřebujeme a vyhodíme i s kypřícím práškem. Výletníky pomalu začínáme míchat a vytáčet směrem vzhůru. Dáváme pozor, aby mlha byla dostatečně hustá (tato fáze vaření je při současném posypu skutečně náročná) a necháváme výletníky dojít na úžasné vyhlídky do okolí (pozor na mlhu!).

 

Pokud nějací kynou nahoru pomaleji, necháme je zkoulovat. aby se pěkně vytočili všichni najednou. Nahoře na hoře vložíme do kiosku a napustíme cukrem - zejména z piva, čaje, kávy, limonády. Pejskovi vody. Zapneme minutku, aby nepřešli a nepřeleželi se.

 

Před servírováním prudce zchladíme prudkým vyhnáním z kiosku ven. Nakonec jen překontrolujeme mlhu u výhledů a výletníky jemně pošleme (už nemícháme!) přímou cestou zpět dolu. nezapomínáme házet klacík!

 

Jako poslední chod pokračujeme: 

Rozvernou zříceninou před oblevou

 

Co potřebujeme tentokrát: Výletníky z kopce (bereme teplé i ty vychladlé), sníh bude stačit, co nám zůstal z kopce, zato budeme daleko více ledovat a tedy se na to řádně nachystáme (vagony dva, možná tři). Jeden hrad, ze kterého věštila i Kněžna Libuše, několik koní, pro okořenění pravou dámu v nesnázích a gentlemana, připravíme si poslední úžasné výhledy, na které budeme potřebovat zbytek mlhy.

 

Jak na to:

Výletníky znovu zkoulujeme a dobře proválíme. Necháme jít vlastní rychlostí, ale pozor aby se příliš neroztrhali. Pokud jsou řádně posypaní, už v sypání nepokračujeme a namísto toho v pohodě krájíme led. 

 

Jakmile je naskládáme pod odpočívadlo, máme volný prostor pro kuchařské experimenty (dvojice, trojice, čtveřice...) Vybraní výletníci si berou za úkol lekci jedna.. Zbytek, včetně fotodokumentace zcenzurujeme.

 

Při protahování lesem sem tam nenápadně ledujeme, především si ale už stranou  hňeteme zříceninu. Přiložíme několik koní, klidně s ohrádkou a necháme výletníky anbrat teplotu a náladu. To už je zřícenina zatím hotová a po dopečené prudce zchladíme ledem, který i v širokém okolí pokrýváme ve dvojích i trojích vrstvách a mírně přesypáváme sněhem.

 

 

Reklama*

Chcete vyzkoušet opravdu mimořádný gastronomický zážitek? Tradiční luxusní jídla vás nudí? Vězte, že láska prochází žaludkem! Proto jsme právě pro Vás otevřeli unikátní restauraci se psími specialitami.

V naší restauraci o Vás bude dobře postaráno! V kuchyni vaří zkušení asijští kuchaři pod vedením čínského šéfkuchaře, který s námi sdílí stejné (evropské) hodnoty v oblasti přístupu ke zvířatům. Proto Vám můžeme garantovat nejen úžasný gastronomický zážitek, ale i klidné svědomí.

Naše plně klimatizovaná restaurace má 200 míst se 4 salónky vhodnými pro různé společenské akce či konzumaci doneseného psa s kompletním zázemím. Vše splňuje nejpřísnější evropské hygienické normy. Restaurace je plně bezbariérová.

http://www.dogheaven.cz

Konec reklamy

 

Jako nádivku do zříceniny použijeme právě došlé výletníky, kdy některé zakládáme do vrchního pláště zdiva, některé prostě šoupneme do díry. Použijeme poslední úžasný  výhled a opět dbáme na dostatek mlhy. Snažíme se nepřehánět s proléváním výletníků, při přebytku cukru se snaží mizet z objektivu a náhodně vyskakují z nádivky.

Pejska především fotíme.

 

Máme-li dobře naledováno, jedou výletníci dolů úplně sami. Pro zbrždění nesnází dámy použijeme gentlemana (přepokládá se, že již mají nacvičeno). Někteří se s vidinou své účasti v dezertu již vrhají po hlavě, uších, igelitkách a cokoli přijde pod ruku zkratkou až ke Mlýnu.

 

Podáváme ale zcela živé a zdravé, i když už trochu vystydlé, s dobrou náladou a vidinou bájné třešničky.

 

Dezert nakonec:

 

PANÍ z Mlýna

Co potřebujeme: PANÍ, Mlýn, rodinnou oslavu, zmizelou nádražní budovu a přeživší výletníky.

 

Kudy do toho:

Nejprve si umístíme z rodinné oslavy nervozní paní do Mlýna. Následně zkusmo narafičíme dva výletníky, čímž se nám paní trochu rozkyne a nebere správnou šťávu. Ve chvíli, kdy to nečeká, vhodíme neuspořádaně zbytek výletníků a mícháme jednou na levou, jednou na pravou stranu dokud se nám i přes nelibost paní neusadí ke stolům i baru. Dáme jim výběr omáčky, který ale hned zrušíme. Paní zásadně oslovujeme slečno a žádáme zapálit svíčku. Pejska schováme pod stůl, krmíme a dáváme pít.

 

Dezert se doslazuje příchodem rodinné oslavy a hlasitým hovorem o času odjezdu vlaku, který - projeví-li paní zájem - několikrát měníme a přisypáváme tak trochu paniky. Přimícháme k výletníkům dary a pugety z  rodinné oslavy a a po jednom opět necháváme venku zchladnout.

 

Přeházíme výletníky do nádražní budovy, kterou pro jistotu předem necháme zmizet. Někteří si samou radostí a únavou lehají na koleje, což jim  nezakazujeme (obzvlášť, schválí-li to lingvistický kroužek)

 

Trochu zničené, ale se všemi končetinami a o něco chudší výletníky už necháváme uležet až do návratu.

 

Domů nakonec z nádraží podáváme zcela rozpuštěné.

 

 

Tak dobrou chuť a těším se zase příště. A nezapomínejte - cítíte-li v životě velké prázdno, jezte, je to hlad!

 

*http://dogheaven.cz/manifest.html

18.2.2013

Autor zážitku

  • Mustafa666 Mustafa666 Ověřený organizátor

Organizoval

  • Mustafa666 Mustafa666 Ověřený organizátor
    Sledování

Účastní se 15

  • Mustafa666
  • xxx
  • Jeannette
  • Zrušený 1485
  • karkoska
  • Romaneta
  • Zrušený 1566
  • KED
  • Kajousek
  • Zrušený 465
  • Zrušený 95
  • Jirk@
  • Liliana
  • Zrušený 1576
  • jirqa
  • Termín: so 16. února 2013
  • Čas:8:15
  • Místo:České středohoří
  • Region: Praha

Diskuze

    • Mustafa666
    • čt 21.02.2013 16.43 Mustafa666 Ověřený organizátor

    Lili, je-li vůbec něco smutnějšího než zneuznaný génius, je to nepochopený žaludek.

    To jsem kupodivu neprohlásil já, ale jistý Honoré de Balzac při psaní své Lidské komedie.

    Jinak k definici normality jakožto většinového jevu a slovíčkaření o tom, jak zovat to, co vidíme z našeho úhlu pohledu za ní, nic nepřipojím. Na jednu věc, která tě zajímá, ale určo odpovím - má osobní kulturní zvyklost, která je mnohými pomýleně dávána na roveň stejnou jako morálka, se momentálně srovnává s hovězí koninou (či koňským hovězím?) - tedy díky za optání, věřím, že i ty se máš fajne a tvé tělo ani duch nijak nestrádají, ať z pohledu sytosti, tak zdraví:-)

  • Smazaný příspěvek
    • Mustafa666
    • čt 21.02.2013 16.42 Mustafa666 Ověřený organizátor
  • Smazaný příspěvek
    • Mustafa666
    • čt 21.02.2013 16.42 Mustafa666 Ověřený organizátor
  • Smazaný příspěvek
    • Mustafa666
    • čt 21.02.2013 16.41 Mustafa666 Ověřený organizátor
  • Smazaný příspěvek
    • Mustafa666
    • čt 21.02.2013 16.37 Mustafa666 Ověřený organizátor
    • Liliana
    • čt 21.02.2013 16.17 Liliana

    Jo a co Rita? Žije ještě nebo jsi v týdnu ucítil v životě velké prázdno:-)?

    • Liliana
    • čt 21.02.2013 16.12 Liliana

    Zajímala by mne jenom jedna věc:-). Tu psí restauraci jsi vymyslel a web udělal sám nebo jsi na to náhodou přišel:-)?

    • Liliana
    • čt 21.02.2013 16.08 Liliana

    Ty jsi fakt blázen:-).... anebo filozof/génius ... no na výletě jsme se bavili o tom, že mezi tím je jenom tenká dělící čára:-). A to i když nejsi Vodnář:-). Tak pozor;-)!

    • Mustafa666
    • čt 21.02.2013 09.57 Mustafa666 Ověřený organizátor

    Opravený odkaz:
    http://www.zkracovatko.cz/dEIxiV

Pro přispívání do diskuze nebo zobrazení celé její historie se prosím přihlaš  nebo zaregistruj do stránek.

Provozovatel neodpovídá za akce publikované na stránkách, které nesplňují vládní nařízení. Odpovědnost je na organizátorovi a účastnících.


Zkušenosti uživatelů

  • Kajousek Kajousek Ověřený organizátorVIP členOrganizátor běžných akcí

    Je tu dost lidí, s kterými jsem navázal i bližší kamarádství a navzájem si dokážeme pomoci, svěřit se s problémy, nebo si vzájemně zlepšit náladu. přečti celé

  • Ljuba Ljuba Ověřený organizátor

    Mám nové přátele a poznala jsem zajímavá místa. Škoda, že většina akcí je hodně daleko od mého bydliště. přečti celé

  • Společné aktivity jsou úžasný projekt... Nikdy nemáte pocit, že je to ztráta času, protože prostě jdete dělat to, co vás baví a s někým, kdo je naladěn stejně. přečti celé

Společné aktivity

POZNEJ NOVÉ PŘÁTELE - SEZNAM SE.

Na Společných aktivitách hledá kamarády nebo partnery 5577 lidiček.

Od roku 2010 se tu uskutečnilo neuvěřitelných 9404 akcí

V nabídce je 49 nových akcí, které můžeš navštívit anebo se vyjádřit k 8 nápadům na akce !

Prohlédni si 4101 fotogalerií a přečti 1216 zážitků z akcí.

U toho všeho můžeš být... tak pojď žít aktivně!

Registrace uživatele Přidat akci
Navigace a odkazy
Akce
  • Aktuální akce
  • Nápady na akce
  • Zajímavé tipy
  • Seznamovací akce
  • Akce s dětmi
  • Akce pro hendikepované
  • Uskutečněné akce
  •  
  • Sportovní akce
  • Kulturní akce
  • Společenské akce
  • Turistické akce
  •  
  • Vložit akci
  • Zážitky
  • Fotogalerie
  • Diskuze
  • Skupiny
  • Organizace
  • Regiony
  • Místa a podniky
  •  
  • Lidé
  • Organizátoři
  • VIP
  • Reference
Společné aktivity
  • O projektu
  • Rady pro účastníky
  • Pravidla pro organizátory
  • Novinky
  • Kontakty
  • Média
  •  
  • Obchodní podmínky
  • Osobní údaje
  • Přihlášení
  • Registrace
  • Registrace pořadatele
  •  
  • Nahlásit chybu
  • Facebook stránka
  • RSS feed
  • Mapa stránek

© Jiří Pouček / FrameStar s.r.o. / IČ: 05150655 - Nejsme plátci DPH. / FrameStar.Community v4.0.3.0

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte...