Zápis z akce Výlet na českou sopku Boreč
- so 16. února 2013 8:15
- České středohoří
- 15
Do nitra sopky, aneb kuchařka i pro výletníky a organizátory začátečníky.
Do nitra sopky, aneb kuchařka i pro výletníky a organizátory začátečníky.
Všichni moji milí,
dovolte mi na počátku menší zpověď, která snad vrhne trochu světla na řádky, které budou následovat:
Ke konci proběhlého výletu jsem byl ponouknut dotazem, zda se můj život netočí až příliš kolem přípravy a příjmu potravy a zda tedy není o něco ochuzen.
Mé primitivní id, které už dávno překlonovalo ego i superego na sebe sama, sice tento dotaz nepochopilo, ale hluboce se nad ním zamyslelo.
A nemám nejmenší tušení.
Každopádně, drazí i milí, nechme zpověď zpovědí, neb dnes jako každý týden přináším zbrusunové recepty pro výletní menu:
Jako první chod dnes přichází:
Nitro sopky s patnácti
Doporučené minimální ingredience: 15 výletníků, sopka, dva kbelíky tepla, 271 fůr sněhu, pejsek Rita, játrovka, taveňák a pár rohlíku, dobré nálady do skleničky, několik ventarol, spoustu vzduchu, dva vagony ledu, pečivo, čaj, slivovice, medovina
Postup:
Výletníky pečlivě vybereme a omyjeme. Zapamatujeme si u toho ty, kteří se brání. Necháme oschnout (některé děláme v županu) a navlečeme prádlo. Posadíme do vlaku a v přípravě řádně proklepáme. Po vyložení z vlaku promícháme a jemně posypeme sněhem. Teplotu ztlumíme jemně pod nulu a udržujeme - jinak se rozmáčí. Pejska zatím necháme.
Snažíme se rozdělit nejvýše do trojic a v řadovém zástupu pošleme k sopce. Neustále dosypáváme sníh, aby výletníci zůstávali jemně pokryti. Zatímco se sunou, připravíme do ventarol studený vzduch k ohřátí. Led jemně nakrájíme a pokládáme po stranách sopky (není třeba šetřit, můžeme využít oba vagóny). Posypeme sněhem a spáry zacpeme. Vrstva sněhu záleží na chuti, pro gurmánský zážitek lze odebrat i záchytné dřeviny.
Mezitím nám výletníci krásně došli. Pokud se srazili do větších skupin, rozdělíme tentokráte nejvýše do dvojic a pošleme k vrcholu. Jestliže příliš kloužou, uklidníme - však poznají na druhé straně bez čerstvého poprašku. Na výletníky samotné nezapomínáme sypat! Pejskovi hodíme klacík.
Postupně vypouštíme ventaroly, kde se vzduch zatím ohřál. Pokud někde v jejich blízkosti zůstává sněhová vrstva, nalejeme donesené teplo. Ventaroly vedoucí k nitru sopky nevyvádíme nikam na úpatí, ale pouze na vrchol, pro větší efekt je zatím zatím necháváme dozrát. Nezapomenout sypat!
Pokud nám výletníci dokynuli až na vrchol uvolníme zbylé ventaroly. Přiložíme játrovku a vyndáme v libovolném pořadí pečivo, taveňák, slivovici, čaj a medovinu. Smísíme s výletníky a necháme chvillku uležet. Pokud výletníkům nestačí ventaroly, necháme je nahlédnout do nitra sopky. Pejskovi hodíme klacík čtyřikrát.
Reklama
Chcete se dobře postarat o své blízké? Dopřejte jim zdravý pohyb i po smrti! Pohřební služba Stín nabízí přesýpací urny za zvýhodněnou cenu! Nyní i v barevném provedení. Neváhejte využít naší nabídky 2+1 zdarma. Zavoláte-li do 20ti minut obdržíte roztomilý náhrobní kámen dle vlastního výběru!
http://nudaveskole.cz/wp-content/uploads/presipaci-urna.jpg
Konec reklamy.
Zdají-li se nám výletníci dostatečně uleželí, posíláme po ledu zpátky dolů. Pro jistotu domazáváme dobrou náladou. Ve chvíli kdy se koulují a staví sněhuláka můžeme přestat a nechat volně než sami dojdou.
Nakonec dobře upravené a prohřáté výletníky podáváme s citronovou vodou ze studánky. Pejskovi klacík neházíme, i když chce.
Poté, co jsme se dostatečně navnadili, můžeme pokračovat na:
Jemně sypaný vrcholový kopec
Pro tento druhý chod potřebujeme: Připravené výletníky ze sopky, daleko víc sněhu. (pro jistotu si vyhradíme vagony od ledu i teplé kyblíky), mlhu v prášku, kypřící prášek, kiosek, úžasné vyhlídky, pevnou vůli.
Jak budeme postupovat:
Výletníky opět volně rozhodíme a vyšleme po vlastní ose. Pokud se jedna z os značně vychýlí, zkontrolujem pouze její finální stav a jinak respektujeme. Snažíme se, aby se nám výletníci příliš neroztahali. Sypeme tentokrát nejen výletníky, ale zhusta i kopec. Co se pejska týče, vrátíme se k házení klacíku.
Mírně můžeme zkusit zaexperimentovat s teplotou, kterou občas zvýšíme, ale současně regulujeme tak, aby se nám výletníci nepřehřáli. Jsou -li příliš teplí, snížíme zpět a zchladíme zhuštěným posypem. Zbylo-li nám místo pro dobrou náladu, nabereme, bude se hodit.
Pod vrcholem si zběžně zkontrolujeme výletníky jestli došli všichni stejně. Je-li nějaký v jiném stádiu než zbytek, poválíme ve sněhu či dáme dělat trochu napřed. Výletníky mírně prolejeme (vodou, medovinou, pár kousků i slivovicí) a necháme chvilku uležet. Mezitím si rozděláme mlhu a v poměru 13:17 s vodní párou rozvineme kolem kopce. Sypeme stále.
Z vrcholku kopce si prosypeme spirálovitou cestu, tzv " Velký okruh". Můžeme si připravit i "Malý okruh", který ale k ničemu nepotřebujeme a vyhodíme i s kypřícím práškem. Výletníky pomalu začínáme míchat a vytáčet směrem vzhůru. Dáváme pozor, aby mlha byla dostatečně hustá (tato fáze vaření je při současném posypu skutečně náročná) a necháváme výletníky dojít na úžasné vyhlídky do okolí (pozor na mlhu!).
Pokud nějací kynou nahoru pomaleji, necháme je zkoulovat. aby se pěkně vytočili všichni najednou. Nahoře na hoře vložíme do kiosku a napustíme cukrem - zejména z piva, čaje, kávy, limonády. Pejskovi vody. Zapneme minutku, aby nepřešli a nepřeleželi se.
Před servírováním prudce zchladíme prudkým vyhnáním z kiosku ven. Nakonec jen překontrolujeme mlhu u výhledů a výletníky jemně pošleme (už nemícháme!) přímou cestou zpět dolu. nezapomínáme házet klacík!
Jako poslední chod pokračujeme:
Rozvernou zříceninou před oblevou
Co potřebujeme tentokrát: Výletníky z kopce (bereme teplé i ty vychladlé), sníh bude stačit, co nám zůstal z kopce, zato budeme daleko více ledovat a tedy se na to řádně nachystáme (vagony dva, možná tři). Jeden hrad, ze kterého věštila i Kněžna Libuše, několik koní, pro okořenění pravou dámu v nesnázích a gentlemana, připravíme si poslední úžasné výhledy, na které budeme potřebovat zbytek mlhy.
Jak na to:
Výletníky znovu zkoulujeme a dobře proválíme. Necháme jít vlastní rychlostí, ale pozor aby se příliš neroztrhali. Pokud jsou řádně posypaní, už v sypání nepokračujeme a namísto toho v pohodě krájíme led.
Jakmile je naskládáme pod odpočívadlo, máme volný prostor pro kuchařské experimenty (dvojice, trojice, čtveřice...) Vybraní výletníci si berou za úkol lekci jedna.. Zbytek, včetně fotodokumentace zcenzurujeme.
Při protahování lesem sem tam nenápadně ledujeme, především si ale už stranou hňeteme zříceninu. Přiložíme několik koní, klidně s ohrádkou a necháme výletníky anbrat teplotu a náladu. To už je zřícenina zatím hotová a po dopečené prudce zchladíme ledem, který i v širokém okolí pokrýváme ve dvojích i trojích vrstvách a mírně přesypáváme sněhem.
Reklama*
Chcete vyzkoušet opravdu mimořádný gastronomický zážitek? Tradiční luxusní jídla vás nudí? Vězte, že láska prochází žaludkem! Proto jsme právě pro Vás otevřeli unikátní restauraci se psími specialitami.
V naší restauraci o Vás bude dobře postaráno! V kuchyni vaří zkušení asijští kuchaři pod vedením čínského šéfkuchaře, který s námi sdílí stejné (evropské) hodnoty v oblasti přístupu ke zvířatům. Proto Vám můžeme garantovat nejen úžasný gastronomický zážitek, ale i klidné svědomí.
Naše plně klimatizovaná restaurace má 200 míst se 4 salónky vhodnými pro různé společenské akce či konzumaci doneseného psa s kompletním zázemím. Vše splňuje nejpřísnější evropské hygienické normy. Restaurace je plně bezbariérová.
Konec reklamy
Jako nádivku do zříceniny použijeme právě došlé výletníky, kdy některé zakládáme do vrchního pláště zdiva, některé prostě šoupneme do díry. Použijeme poslední úžasný výhled a opět dbáme na dostatek mlhy. Snažíme se nepřehánět s proléváním výletníků, při přebytku cukru se snaží mizet z objektivu a náhodně vyskakují z nádivky.
Pejska především fotíme.
Máme-li dobře naledováno, jedou výletníci dolů úplně sami. Pro zbrždění nesnází dámy použijeme gentlemana (přepokládá se, že již mají nacvičeno). Někteří se s vidinou své účasti v dezertu již vrhají po hlavě, uších, igelitkách a cokoli přijde pod ruku zkratkou až ke Mlýnu.
Podáváme ale zcela živé a zdravé, i když už trochu vystydlé, s dobrou náladou a vidinou bájné třešničky.
Dezert nakonec:
PANÍ z Mlýna
Co potřebujeme: PANÍ, Mlýn, rodinnou oslavu, zmizelou nádražní budovu a přeživší výletníky.
Kudy do toho:
Nejprve si umístíme z rodinné oslavy nervozní paní do Mlýna. Následně zkusmo narafičíme dva výletníky, čímž se nám paní trochu rozkyne a nebere správnou šťávu. Ve chvíli, kdy to nečeká, vhodíme neuspořádaně zbytek výletníků a mícháme jednou na levou, jednou na pravou stranu dokud se nám i přes nelibost paní neusadí ke stolům i baru. Dáme jim výběr omáčky, který ale hned zrušíme. Paní zásadně oslovujeme slečno a žádáme zapálit svíčku. Pejska schováme pod stůl, krmíme a dáváme pít.
Dezert se doslazuje příchodem rodinné oslavy a hlasitým hovorem o času odjezdu vlaku, který - projeví-li paní zájem - několikrát měníme a přisypáváme tak trochu paniky. Přimícháme k výletníkům dary a pugety z rodinné oslavy a a po jednom opět necháváme venku zchladnout.
Přeházíme výletníky do nádražní budovy, kterou pro jistotu předem necháme zmizet. Někteří si samou radostí a únavou lehají na koleje, což jim nezakazujeme (obzvlášť, schválí-li to lingvistický kroužek)
Trochu zničené, ale se všemi končetinami a o něco chudší výletníky už necháváme uležet až do návratu.
Domů nakonec z nádraží podáváme zcela rozpuštěné.
Tak dobrou chuť a těším se zase příště. A nezapomínejte - cítíte-li v životě velké prázdno, jezte, je to hlad!
*http://dogheaven.cz/manifest.html
18.2.2013
Autor zážitku
Organizoval
Účastní se 15
- Termín: so 16. února 2013
- Čas:8:15
- Místo:České středohoří
- Region: Praha
Diskuze
Pro přispívání do diskuze nebo zobrazení celé její historie se prosím přihlaš nebo zaregistruj do stránek.
Zkušenosti uživatelů
-
Čéča
Přihlásila jsem se včera, doufám a pevně věřím v to, že projekt SA bude mít na mě pozitivní vliv a umožní mi být spokojená sama se sebou prostřednictvím akcí, které Váš projekt nabízí. přečti celé
-
stolis
Společné Aktivity byly přesně tím, co jsem potřeboval. Na jejich akcích jsem měl možnost se jednoduše seznámit a rozšířit prořídlý okruh svých přátel. Obnovil jsem některé své pozapomenuté koníčky (např. bowling) a poznal i svoji současnou partnerku. přečti celé
-
Marcela77
VIP členOvěřený organizátor
Jsem moc ráda, že jsem Společné Aktivity poznala. přečti celé
POZNEJ NOVÉ PŘÁTELE - SEZNAM SE.
Na Společných aktivitách hledá kamarády nebo partnery 7361 lidiček.
Od roku 2010 se tu uskutečnilo neuvěřitelných 12728 akcí
V nabídce je 56 nových akcí, které můžeš navštívit anebo se vyjádřit k 3 nápadům na akce !
Prohlédni si 5326 fotogalerií a přečti 1307 zážitků z akcí.
U toho všeho můžeš být... tak pojď žít aktivně!